Ακύρωση αναγκαστικής εκτέλεσης-μη διενέργεια πλειστηριασμού από fund

Δυνάμει της υπ’ αριθ. 1008/17-05-2023 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, εκδοθείσας κατά τη διαδικασία των περιουσιακών διαφορών, ακυρώθηκε τόσο η επιβληθείσα επιταγή προς πληρωμή, όσο και η επιβληθείσα κατάσχεση σε βάρος της πρώτης και κύριας κατοικίας του εντολέως μας.

Ειδικότερα, δυνάμει της ΜΠρΑθ 1008/2023, έγινε δεκτό, κατ’ αποδοχή των ισχυρισμών που πρότεινε ο Σωκράτης Οδ. Τσαχιρίδης, ότι η εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων, η οποία ενεργούσε για λογαριασμό ξένου fund, δεν απέδειξε τη νομιμοποίησή της σε σχέση με τη διαχείριση της επίμαχης απαίτησης, ποσού περίπου 199.000,00 ευρώ, για την οποία επέδωσε επιταγή προς πληρωμή, επέβαλε κατάσχεση και προγραμμάτισε πλειστηριασμό σε βάρος της πρώτης κατοικίας του εντολέως μας. Πιο συγκεκριμένα, από τα έγγραφα που συγκοινοποίησε η εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων δεν αποδείχτηκε η κατ’ εξαίρεση νομιμοποίησή της σε σχέση με την επίμαχη σύμβαση στεγαστικού δανείου, ώστε να νομιμοποιείται σε σύνταξη και επίδοση επιταγής προς πληρωμή, επιβολή κατάσχεσης και προγραμματισμό και υλοποίηση πλειστηριασμού για το ακίνητο του εντολέως μας. Η εν λόγω απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει πολύ μεγάλη νομική σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι προ λίγων μηνών εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 1/2023 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία τάχθηκε υπέρ της διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης και συνεπώς και πλειστηριασμών από τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το νομικό πλαίσιο, βάσει του οποίου έλαβε χώρα η πώληση και μεταβίβαση της απαίτησης.

Με λίγα λόγια, οι δανειολήπτες έχουν πληθώρα νομικών εργαλείων για να προστατευθούν έναντι των ξένων funds και των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων, ανεξάρτητα από την ΟλΑΠ 1/2023, η οποία επέλυσε σε βάρος των δανειοληπτών ένα ζήτημα νομιμοποίησης, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα σε σχέση με τη νομιμοποίηση, όπως αποδείχτηκε και από την ΜΠρΑθ 1008/2023. Να σημειωθεί ότι εκτός του γεγονότος ότι έγινε δεκτή η ανακοπή του εντολέα μας και ακυρώθηκαν οι πράξεις της εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων, ενώ φυσικά δε θα γίνει και ο επίμαχος πλειστηριασμός, η αντίδικος καταδικάστηκε και στα δικαστικά έξοδα του εντολέα μας που ορίστηκαν στο ποσό των 3.200,00 ευρώ. Το δικηγορικό μας γραφείο ασχολείται εντατικά με το τραπεζικό δίκαιο και και την άμυνα κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης και είναι σε θέση να προστατέψει τα συμφέροντα των εντολέων μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *