Ανακοπές κατά διαταγών πληρωμής τραπεζών​

Η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης (άρθρ. 924 επ. ΚΠολΔ) είναι μία σύνθετη διαδικασία που ακολουθούν οι τράπεζες στις περιπτώσεις που η αποπληρωμή των τραπεζικών προϊόντων (στεγαστικών, επαγγελματικών ή καταναλωτικών δανείων ή πιστωτικών καρτών) παρουσιάζει καθυστέρηση. Η αναγκαστική εκτέλεση αποσκοπεί στην βίαιη είσπραξη των απαιτήσεων των τραπεζών είτε μέσω επιβολής κατασχέσεων σε λογαριασμούς άλλων τραπεζών, είτε μέσω διενέργειας πλειστηριασμών επί κινητών και ακινήτων. Το πρώτο βήμα που κάνουν οι τράπεζες είναι η καταγγελία του τραπεζικού προϊόντος, που γίνεται με αποστολή εξώδικης όχλησης – καταγγελίας. Όταν επιδοθεί το εν λόγω έγγραφο, θα πρέπει να ζητήσετε νομική συνδρομή, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ρυθμιστεί η εν λόγω τραπεζική σας οφειλή. 

Διαφορετικά, η τράπεζα θα αιτηθεί και θα εκδώσει διαταγή πληρωμής εις βάρος σας. Μόλις σας επιδοθεί – παραδοθεί η εν λόγω διαταγή πληρωμής, έχετε προθεσμία δεκαπέντε εργάσιμων ημερών για ν’ ασκήσετε ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής (άρθρ. 632 επ. ΚΠολΔ) και ανακοπή κατά της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης (άρθρ. 933 επ. ΚΠολΔ). Ωστόσο, απαιτείται άμεση κινητοποίηση, καθώς η διαδικασία σύνταξης της ανακοπής είναι επίπονη νομική εργασία, δεδομένου ότι α) απαιτεί προσεκτική μελέτη όλων των ορών της τραπεζικής σύμβασης, β) ακριβή αναφορά των πραγματικών περιστατικών της υποθέσεως και γ) παράθεση σχετικής νομολογίας. Η ανακοπή είναι ένα απαιτητικό και πολυσέλιδο δικόγραφο και για αυτό το λόγο ο δικηγόρος θα πρέπει να έχει επαρκή χρόνο για να μελετήσει τη δικογραφία και για να συντάξει το εν λόγω δικόγραφο. 

Σημειώνεται ότι, επειδή στο Πρωτοδικείο Αθηνών η ημερομηνία που ορίζεται για τη συζήτηση των ανακοπών είναι πολύ μακρινή, απαιτείται πολύ συχνά η σύνταξη και η κατάθεση αιτήσεως αναστολής εκτέλεσης της διαταγής πληρωμής (άρθρ. 632 παρ. 3 ΚΠολΔ), η οποία εκδικάζεται άμεσα, και εφόσον ευδοκιμήσει, προστατεύει τον οφειλέτη ως την έκδοση αποφάσεως επί της ανακοπής που έχει ασκήσει. Το δικηγορικό μας γραφείο έχει μεγάλη εμπειρία στην άμυνα κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης των τραπεζών (ιδίως ΜΠρΑθ 1703/2020, ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ, ΕιρΑθ 666/2020, ΤΝΠ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ) και είναι σε θέση να σας συνδράμει αποφασιστικά στο εν λόγω νομικό θέμα. Στην πρώτη μας συνάντηση είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μας προσκομίσετε τη διαταγή πληρωμής που σας επιδόθηκε, αντίγραφο της αστυνομικής σας ταυτότητας και το τελευταίο εκκαθαριστικό σας σημείωμα. Αφού μας παραδώσετε τη διαταγή πληρωμής, θα αναζητήσουμε και θα λάβουμε γνώση του φακέλου που προσκόμισε η τράπεζα στο Δικαστήριο για να πετύχει την έκδοση της εις βάρος σας διαταγής πληρωμής και θα ξεκινήσουμε άμεσα τη σύνταξη της ανακοπής, εξετάζοντας και το ζήτημα της σύνταξης αιτήσεως αναστολής.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *