Ανατροπή αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτου

Το δικηγορικό μας γραφείο, δια του Σωκράτη Οδ. Τσαχιρίδη, πέτυχε την έκδοση της υπ’ αριθ. 31/2022 απόφασης του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, εκδοθείσας κατά την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ανατράπηκε η αναγκαστική κατάσχεση που επιβλήθηκε σε βάρος της πρώτης κατοικίας των εντολέων κατά τον Απρίλιο του 2019, χωρίς να ακολουθήσει η διενέργεια του πλειστηριασμού που είχε οριστεί.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1019 παρ. 1 ΚΠολΔ, η κατάσχεση, εφόσον δεν ακολούθησε πλειστηριασμός μέσα σε ένα έτος αφότου επιβλήθηκε ή αναπλειστηριασμός μέσα σε έξι μήνες από τον πλειστηριασμό, ανατρέπεται αν το ζητήσει οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον, μεταξύ των οποίων είναι σαφώς και ο οφειλέτης, αλλά όχι ο εγγυητής, με απόφαση του Ειρηνοδικείου του τόπου επιβολής της κατάσχεσης, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Σκοπός της διάταξης του άρθρου 1019 ΚΠολΔ είναι να μην αιωρούνται αναγκαστικές κατασχέσεις για διάστημα πέραν του έτους, ζημιώνοντας τον οφειλέτη και την κοινωνική οικονομία και προκαλώντας ανασφάλεια δικαίου, αλλά να περατώνονται θετικά ή αρνητικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, αυτός ήταν ο σκοπός και των τροποποιήσεων των διατάξεων του ν. 4335/2015, η πρόοδος και εν τέλει η ολοκλήρωση – και όχι η διαιώνιση  – της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην προκείμενη περίπτωση η αναγκαστική κατάσχεση επιβλήθηκε τον Απρίλιο του 2019. Αρχικά ο πλειστηριασμός δεν έλαβε χώρα λόγω Covid-19, μετά έγινε δήλωσης συνέχισης του πλειστηριασμού, αλλά και πάλι ο πλειστηριασμός δεν έγινε, χωρίς να ακολουθήσει δήλωση συνέχισης του πλειστηριασμού από τον πιστωτή, καίτοι παρήλθε σημαντικό χρονικό διάστημα. Έτσι ασκήθηκε η αίτηση των εντολέων μας περί ανατροπής της επιβληθείσας σε βάρος της πρώτης κατοικίας τους αναγκαστικής κατάσχεσης, η οποία έγινε δεκτή με την ΕιρΛαυρ 31/2022 και ανατράπηκε η εν λόγω αναγκαστική κατάσχεση.

Το δικηγορικό μας γραφείο ασχολείται εντατικά και εξειδικεύεται σε υποθέσεις τραπεζικού δικαίου και αναγκαστικής εκτέλεσης, αποβλέποντας στην προστασία και στη δικαίωση των δανειοληπτών που έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση, μη μπορώντας να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ενώ οι οφειλές τους διογκώνονται διαρκώς με υπερβολικές χρεώσεις.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *