Δικαστική αποζημίωση μετά από τροχαίο ατύχημα

Αργά ή γρήγορα όλοι μας θα εμπλακούμε σε ένα τροχαίο ατύχημα, είτε ως οδηγοί ή συνοδηγοί οχήματος, είτε ως πεζοί. Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζουμε τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε καθώς και τα δικαιώματά μας. Μόλις συμβεί ένα τροχαίο ατύχημα, πρέπει να καλέσουμε α) την αστυνομία, αναφέροντας τον ακριβή τόπο του ατυχήματος, β) ασθενοφόρο, εφόσον υπάρχουν και σωματικές βλάβες και γ) τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής μας εταιρίας. Επίσης, πρέπει να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, όπως φωτογραφίες των εμπλεκόμενων οχημάτων και του σημείου σύγκρουσης, στοιχεία αυτόπτων μαρτύρων. 

Σε περίπτωση που η άλλη πλευρά δεν προβεί σε θετική δήλωση, η μοναδική οδός για την αποζημίωσή σας είναι η δικαστική διαδικασία, η οποία δεν είναι τόσο χρονοβόρα, όσο φαντάζεται κανείς, καθώς αφού κατατεθεί η αγωγή, το Δικαστήριο γίνεται μέσα σε λίγους μηνών και η απόφαση επίσης εκδίδεται εντός λίγων μηνών. Σε περίπτωση που η άλλη πλευρά προβεί σε θετική δήλωση ενώπιον της ασφαλιστικής της εταιρίας, παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο να γίνεται πολύ χαμηλή πρόταση σε σχέση με το ποσό που θα μπορούσε να διεκδικήσει ο παθών δικαστικά (και με νόμιμο τόκο) και για αυτό το λόγο συνίσταται η δικαστική επιδίωξη της απαίτησης, καθώς σύμφωνα με το άρθρ. 914 ΑΚ, «Όποιος ζημιώσει άλλον παράνομα και υπαίτια έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει». 

Ενδεικτικές αξιώσεις που μπορεί να αξιώσει ο παθών από ένα τροχαίο ατύχημα είναι η αποκατάσταση των υλικών ζημιών του οχήματος, η μείωση της εμπορικής αξίας του οχήματος, η ηθική βλάβη από τη θέα του κατεστραμμένου οχήματος, η ανάγκη λήψης βελτιωμένης διατροφής, η πλασματική δαπάνη οικιακής βοηθού και αποκλειστικής νοσοκόμας, η αποζημίωση λόγω μόνιμης αναπηρίας (άρθρ. 931 ΑΚ), τα διαφυγόντα έσοδα, τα ιατρικά και φαρμακευτικά έξοδα, τα έξοδα μετακινήσεων (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, έξοδα από τη μίσθωση ταξί ή οχήματος), η χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης του παθόντος (άρθρ. 932 ΑΚ), η ψυχική οδύνη των συγγενών του θύματος σε περίπτωση θανάτου κλπ. 

Ενδεικτικές δικαστικές αποφάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στις οποίες είχε ενεργή συμμετοχή το δικηγορικό μας γραφείο, είναι οι εξής:

  1. Η υπ’ αριθ. 14/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιλίου, ΤΝΠ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, δυνάμει της οποίας επιδικάστηκε, μεταξύ άλλων, ηθική βλάβη ποσού 1.000,00 χωρίς να έχει υποστεί ο παθών ούτε γρατζουνιά.
  2. Η υπ’ αριθ. 2143/2019 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αδημ. δυνάμει της οποίας επιδικάστηκε, μεταξύ άλλων, κονδύλι βελτιωμένης διατροφής, κονδύλι πλασματικής δαπάνης οικιακής βοηθού και αποκλειστικής νοσοκόμας, κονδύλι ηθικής βλάβης και κονδύλι απώλειας εισοδημάτων.
  3. Η υπ’ αριθ. 634/2020 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ΤΝΠ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, δυνάμει της οποίας επιδικάστηκε, μεταξύ άλλων, έξοδα μίσθωσης αυτοκινήτου και έξοδα χρήσης ιδιωτικών μέσων μεταφοράς (ταξί), έξοδα ιατρικών εξετάσεων, χρήματα που είχε καταβάλει ο παθών σε ξενοδοχείο για τις θερινές του διακοπές, τις οποίες στερήθηκε, λόγω του τροχαίου ατυχήματος, κονδύλι χρηματικής ικανοποίησης ηθικής και όλα αυτά με τόκο επιδικίας.
  4. Η υπ’ αριθ. 10/2020 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιλίου αδημ., δυνάμει της οποίας έγινε δεκτή αγωγή αποζημίωσης λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του θύματος και επιδικάστηκε πρόσθετη ηθική βλάβη και έξοδα μετακινήσεων.
  5. Η υπ’ αριθ. 6267/2020 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, αδημ., δυνάμει της οποίας αυξήθηκε σημαντικά το ποσό της χρηματικής ικανοποίησης του επιδικάστηκε σε πρώτο βαθμό.

Σημειώνεται ότι τα έξοδα της δικαστικής διαδικασίας συνηθίζεται να καλύπτονται από την ασφαλιστική σας εταιρία, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλεται οιοδήποτε ποσό, ενώ η αμοιβή του δικηγόρου μπορεί να συμφωνηθεί με ποσοστό επί του ποσού που θα επιδικαστεί από το Δικαστήριο. 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *