Αποζημίωση λόγω τροχαίου ατυχήματος

Αργά ή γρήγορα όλοι μας θα εμπλακούμε σε ένα τροχαίο ατύχημα, είτε ως οδηγοί ή συνοδηγοί οχήματος, είτε ως πεζοί. Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζουμε τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε καθώς και τα δικαιώματά μας. Μόλις συμβεί ένα τροχαίο ατύχημα, πρέπει να καλέσουμε α) την αστυνομία, αναφέροντας τον ακριβή τόπο του ατυχήματος, β) ασθενοφόρο, εφόσον υπάρχουν και σωματικές βλάβες και γ) τη φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής μας εταιρίας. Επίσης, πρέπει να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία, όπως φωτογραφίες των εμπλεκόμενων οχημάτων και του σημείου σύγκρουσης, στοιχεία αυτόπτων μαρτύρων, κλπ. 

Σε περίπτωση που η άλλη πλευρά δεν προβεί σε θετική δήλωση, η μοναδική οδός για την αποζημίωσή σας είναι η δικαστική διαδικασία, η οποία δεν είναι τόσο χρονοβόρα, όσο φαντάζεται κανείς, καθώς αφού κατατεθεί η αγωγή, το Δικαστήριο γίνεται μέσα σε λίγους μηνών και η απόφαση επίσης εκδίδεται εντός λίγων μηνών. Σε περίπτωση που η άλλη πλευρά προβεί σε θετική δήλωση ενώπιον της ασφαλιστικής της εταιρίας, παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο να γίνεται πολύ χαμηλή πρόταση σε σχέση με το ποσό που θα μπορούσε να διεκδικήσει ο παθών δικαστικά (και με νόμιμο τόκο) και για αυτό το λόγο συνίσταται η δικαστική επιδίωξη της απαίτησης.

Σύμφωνα με το άρθρ. 914 ΑΚ, «Όποιος ζημιώσει άλλον παράνομα και υπαίτια έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει». Ενδεικτικές αξιώσεις που μπορεί να αξιώσει ο παθών από ένα τροχαίο ατύχημα είναι η αποκατάσταση των υλικών ζημιών του οχήματος, η μείωση της εμπορικής αξίας του οχήματος, η ηθική βλάβη από τη θέα του κατεστραμμένου οχήματος, η ανάγκη λήψης βελτιωμένης διατροφής, η πλασματική δαπάνη οικιακής βοηθού και αποκλειστικής νοσοκόμας, αποζημίωση λόγω μόνιμης αναπηρίας (άρθρ. 931 ΑΚ), τα διαφυγόντα έσοδα, τα ιατρικά και φαρμακευτικά έξοδα, έξοδα μετακινήσεων (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, έξοδα από τη μίσθωση ταξί ή οχήματος), η χρηματική ικανοποίηση της ηθικής βλάβης του παθόντος (άρθρ. 932 ΑΚ), η ψυχική οδύνη των συγγενών του θύματος σε περίπτωση θανάτου κλπ. 

Το δικηγορικό μας γραφείο έχει χειριστεί με ιδιαίτερη επιτυχία πολλές υποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων (ιδίως ΕιρΙλ 14/2019, ΤΝΠ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, ΜΠρΑθ 2143/2019, αδημ. ΜΠρΑθ 634/2020, ΤΝΠ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, ΕιρΙλ 10/2020, αδημ., ΜΕφΑθ 6267/2020, αδημ., κλπ.) και είναι σε θέση να σας κατατοπίσει πλήρως ως προς τη διαδικασία. Σημειώνεται ότι τα έξοδα της δικαστικής διαδικασίας συνηθίζεται να καλύπτονται από την ασφαλιστική σας εταιρία, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλεται οιοδήποτε ποσό, ενώ η αμοιβή του δικηγορικού μας γραφείου μπορεί να συμφωνηθεί με ποσοστό επί του ποσού που θα σας επιδικάσει το Δικαστήριο. 

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς στην πρώτη μας συνάντηση να μας προσκομίσετε ιδίως αντίγραφο της αστυνομικής σας ταυτότητας, το τελευταίο εκκαθαριστικό σας σημείωμα, αντίγραφο του διπλώματος οδήγησης, αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός σας, αντίγραφο του ασφαλιστήριου συμβολαίου, το δελτίο τροχαίου ατυχήματος από την αστυνομία, ιατρικά έγγραφα (γνωματεύσεις, εισιτήρια, εξιτήρια, βεβαιώσεις), φωτογραφίες από το τρακαρισμένο σας όχημα, στοιχεία μαρτύρων, εκτίμηση από συνεργείο όσον αφορά στις απαιτούμενες επισκευές του οχήματός σας, αποδείξεις ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων, έξοδα μετακινήσεων και εμείς θα φροντίσουμε να στοιχειοθετήσουμε την αγωγή σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *