Διαζύγιο συναινετικό και με αντιδικία

Το διαζύγιο είναι ο τρόπος για να λυθεί ένας γάμος, θρησκευτικός ή πολιτικός. Στην περίπτωση που οι σύζυγοι συμφωνούν να λυθεί ο γάμος τους, τούτο γίνεται συναινετικά. Δυνάμει του άρθρ. 22 παρ. 2 του ν. 4509/2017, τροποποιήθηκε το άρθρ. 1441 ΑΚ, σχετικά με τη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου, η οποία έγινε πολύ πιο γρήγορη και απλή. Απαιτούνται υποχρεωτικά (εκ του νόμου) δύο δικηγόροι, ένας για κάθε σύζυγο. Εφόσον οι σύζυγοι, μαζί με τους δικηγόρους τους, καταλήξουν στη ρύθμιση των βασικών οικογενειακών θεμάτων (συμφωνία λύσης γάμου, επιμέλεια, διατροφή και επικοινωνία ανηλίκων τέκνων, μετοίκηση, παραχώρηση οικογενειακής στέγης, συμμετοχή στα αποκτήματα κλπ.) υπογράφουν ενώπιον του Ειρηνοδικείου τα απαιτούμενα ιδιωτικά συμφωνητικά και αφού παρέλθουν δέκα ημέρες από την ημέρα προσέλευσης στο Δικαστήριο, προσέρχονται ενώπιον του συμβολαιογράφου για την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης λύσης γάμου και ρύθμισης των λοιπών οικογενειακών θεμάτων. Μετά την καταχώρηση του διαζυγίου στο ληξιαρχείο και στην μητρόπολη, εφόσον ο γάμος ήταν θρησκευτικός, λύεται και επίσημα ο γάμος.

Αν υπάρχει διαφωνία είτε ως προς την λύση του γάμου, είτε ως προς τα λοιπά οικογενειακά θέματα (επιμέλεια, διατροφή, επικοινωνία ανήλικων τέκνων, παραχώρηση οικογενειακής στέγης, μετοίκηση, συμμετοχή στα αποκτήματα κλπ.), τότε ακολουθείται η διαδικασία της αντιδικίας και θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας (ασφαλιστικά μέτρα επιμέλειας, διατροφής, επικοινωνίας, παραχώρησης οικογενειακής στέγης, μετοίκησης, κλπ.) και εν συνεχεία, αφού ολοκληρωθούν οι εν λόγω διαδικασίες, οι οποίες ρυθμίζουν προσωρινά τα παραπάνω οικογενειακά θέματα, θα πρέπει να υποβληθεί η αγωγή διαζυγίου, λόγω διετούς διάστασης (άρθρ. 1439 παρ. 3 ΑΚ) ή ισχυρισμού κλονισμού (άρθρ. 1439 παρ. 1 ΑΚ), με ταυτόχρονο αίτημα για επιμέλεια, διατροφή, επικοινωνία ανήλικων τέκνων και παραχώρηση οικογενειακής στέγης. Μετά τη συζήτηση της υποθέσεως στο Δικαστήριο, αναμένεται η έκδοση της αποφάσεως και η καταχώρησή της στο ληξιαρχείο και στην μητρόπολη, εφόσον ο γάμος ήταν θρησκευτικός.

Αν σας προβληματίζει οποιαδήποτε υπόθεση οικογενειακού δικαίου και θέλετε μία εμπεριστατωμένη νομική συμβολή ως προς το χειρισμό της, μπορείτε να απευθυνθείτε στο δικηγορικό μας γραφείο, το οποίο, αφού λάβει όλα τα δεδομένα και μελετήσει προσεκτικά τη δικογραφία, θα σας κατευθύνει πλήρως ως προς τις επόμενες ενέργειές σας. Στην πρώτη μας συνάντηση είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μας προσκομίσετε μία ληξιαρχική πράξη γάμου, μία φωτοτυπία της αστυνομικής σας ταυτότητας καθώς και το τελευταίο εκκαθαριστικό σας σημείωμα. 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *