Ρύθμιση οφειλών με τραπεζική διαμεσολάβηση

Με δεδομένο ότι από τις αρχές του έτους 2021 θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος ΠτΚ, ο οποίος έχει ήδη δεχτεί δριμεία κριτική, οι δανειολήπτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχουν μία πολύ καλή ευκαιρία για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του θεσμού της τραπεζικής διαμεσολάβησης, που αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την, κοινή συναινέσει, αναμόρφωση των συμβατικών σχέσεων τραπεζών και οφειλετών.

Η τραπεζική διαμεσολάβηση διέπεται από το ν. 4640/2019 και είναι ένας εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των διαφορών μεταξύ οφειλετών και τραπεζών που διαρκώς αποκτά μεγαλύτερο έδαφος. Βασικά χαρακτηριστικά του εν λόγω θεσμού είναι:

α) Ο εκούσιος χαρακτήρας. Ο πολίτης προσφεύγει στο εν λόγω εργαλείο με δική του πρωτοβουλία και μπορεί να αποχωρήσει οποτεδήποτε, χωρίς οιαδήποτε συνέπεια.

β) Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τα μέρη. Ο οφειλέτης και η τράπεζα, συζητούν με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή, και καταλήγουν σε μία κοινώς αποδεκτή λύση.

γ) Εσωτερική και εξωτερική εμπιστευτικότητα. Οτιδήποτε ειπωθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας διαμεσολάβησης είναι εντελώς εμπιστευτικό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός της διαδικασίας.

γ) Ταχύτητα και χαμηλό κόστος. Τα μέρη καταλήγουν σε μία κοινή λύση εντός λίγων ωρών, χωρίς να χρειάζεται να προβούν στα έξοδα που συνεπάγεται η προσφυγή στα Δικαστήρια. Τα έξοδα συνίστανται στην αμοιβή του διαμεσολαβητή και του δικηγόρου που θα παρασταθεί, δεδομένου ότι είναι εκ του ν. 4640/2019 η υποχρεωτική, η παράσταση με δικηγόρο στη διαδικασία διαμεσολάβησης.

Ο επικεφαλής του γραφείου μας, Σωκράτης Οδ. Τσαχιρίδης, έχει ασχοληθεί εντατικά σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο, τόσο με το τραπεζικό δίκαιο, όσο και με το θεσμό της διαμεσολάβησης και είναι σε θέση να σας συνδράμει με τις γνώσεις του και την εμπειρία του στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών σας μέσου του θεσμού της τραπεζικής διαμεσολάβησης.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *