Αποποίηση κληρονομιάς από ανήλικο

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης των αποποιήσεων κληρονομίας, για το λόγο ότι οι θανόντες εμφανίζουν χρέη σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία ή εφορίες. Η αποποίηση κληρονομίας γίνεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τεσσάρων μηνών από το θάνατο με δήλωση του κληρονόμου ενώπιον της γραμματείας του Δικαστηρίου της τελευταίας κατοικίας του θανόντος.

Ωστόσο, μετά τη δήλωση αποποίησης του κληρονόμου, ενεργοποιείται η διαδοχή κατά ρίζα, με αποτέλεσμα, εφόσον ο κληρονόμος (που αποποιήθηκε) έχει ανήλικα τέκνα, να υπεισέρχονται τα παιδιά του στην κληρονομία του θανόντος. Για να γίνει ορθά η διαδικασία αποποίησης για λογαριασμό ανήλικων τέκνων απαιτείται απόφαση από το Δικαστήριο της κατοικίας των ανήλικων τέκνων.  Προς τούτο είναι αναγκαία η σύμπραξη δικηγόρου, ο οποίος θα φροντίσει να συντάξει τη σχετική αίτηση και να παραστεί κατά την εκδίκασή της. Σημειώνεται ότι η αίτηση για παροχή άδειας από το Δικαστήριο για να αποποιηθούν οι γονείς για λογαριασμό των ανήλικων τέκνων πρέπει να συνταχθεί και να κατατεθεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας τεσσάρων μηνών από την αποποίηση του γονέα. 

Στην πρώτη μας συνάντηση είναι πολύ σημαντικό να μας προσκομίσετε 1) ληξιαρχική πράξη θανάτου, 2) πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών του θανόντος, 3) δηλώσεις αποποίησης των πλησιέστερων συγγενών, 4) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης των γονέων, 5) φωτοτυπίες των αστυνομικών τους ταυτοτήτων, 6) το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα των γονέων και 7) τυχόν αποδεικτικά έγγραφα για τις οφειλές του θανόντος. Κατά την εκδίκαση θα χρειαστεί να καταθέσει ένας μάρτυρας από το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *